Standardi za protetiko in ortotiko - Mlakar, Maja (Rehabilitacija (Ljubljana), 2019)
V prispevku so opredeljeni standardi, ki so povezani s različnimi dejavnostmi na področju protetike in ortotike. Skupno vsem dejavnostim tega področja so proteze in ortoze oziroma širše gledano medicinski pripomočki. Leta 2020 se bo začela neposredno uporabljati nova zakonodaja Evropske Unije, ki jo predstavlja dokument Uredba (EU)2017/745 o medicinskih pripomočkih. V dokumentu so opredeljene zahteve za vse udeležence na trgu medicinskih pripomočkov. Vsak posamezen udeleženec v tem procesu bo skladnost svojega procesa dela dokazoval na podlagi skladnosti z veljavnimi standardi. V letu 2017 je pomemben dokument na tem področju sprejela tudi Svetovna zdravstvena organizacija. Standardi za ortotiko in protetiko Svetovne zdravstvene organizacije v 60 točkah opredeljujejo priporočila, smernice in zahteve na različnih področjih protetike in ortotike.
Keywords: directives; direktive; Orthotic Devices; orthotics; ortotika; prosthetics; protetika; standardi; standards