Endoscopic surgery in the 21subst century - Stark, Michael (Endoskopska revija, 2007)
Zadnjih 25 let 20. stoletja je endoskopska kirurgija nadomestila večino klasičnih abdominalnih operacij. Omogočila je krajšo ležalno dobo in zmanjšalapooperativne zaplete. Na začetku 21. stoletja pa so zaradi tehnološkega napredka gastroenterologi razvili transluminalno endoskopsko kirurgijo. Sočasno je New European Surgical Academy (NESA) ustanovila prvo Evropsko delovno skupino za kirurgijo skozi naravne telesne odprtine (Europeanbased Working Group on Natural Orifice Surgery (NOS)). Ta skupina razvija operativne postopke skozi Douglasov prostor pri bolnicah z uporabo endoskopskih inštrumentov za tak postopek (Transdouglas Endoscopical Device, TED). To je inštrument z več delovnimi kanali, ki omogočajo izvedbo večine kirurških, uroloških in ginekoloških operacij skozi eno odprtino. V članku je opisana logičnost takšnega pristopa in pričakovani rezultati.
Keywords: diagnostika; endoskopska kirurgija; therapy; zdravljenje; metode