Melt volume flow measurement in the mineral-wool production process - Chen, Jinpeng (Strojniški vestnik, 2011)
Kakovost kamene volne je močno odvisna od procesa razvlaknjenja taline na centrifugi. Pomembno vlogo pri tem ima zagotavljanje enakomernosti pretoka taline, ki iz kupolne peči teče na centrifugo. Neprekinjeno merjenje pretoka taline omogoča nadzor hitrosti proizvodne linije kamene volne, kar zmanjšuje spremembe v gostoti končnega izdelka. Zaradi visokih temperatur taline se klasične metode merjenja pretoka ne uporabljajo. V prispevku predstavljamo metodo za merjenje volumskega pretoka toka taline, ki temelji na hkratni meritvi debeline curka taline in hitrosti toka z vizualizacijo. Volumski pretok taline kamene volne izračunamo iz meritve debeline in hitrosti taline z metodo vizualizacije s snemanjem slik in njihovo analizo. Premer curka taline določimo z določanjem roba curka, hitrost pa iz doline potovanja motnje med dvema zaporednima posnetima slikama z metodo križne korelacije. Za določitev hitrosti curek taline s strani po potrebi vzbudimo z motnjo, generirano s curkom stisnjenega zraka...
Keywords: kamena volna; machine vision; melt; merjenje; mineral wool; strojni vid; talina; volume flow measurement; volumski pretok