Numerical investigations of quenching cooling processes for different cast aluminum parts - Kopun, Rok (Strojniški vestnik, 2014)
Optimizacija prenosa toplote v avtomobilistični industriji je eden izmed ključnih dejavnikov, ki pripomore k zmanjšanju porabe goriva in znižanju emisij izpustnih sistemov. Učinkovite metode toplotne obdelave, kot je proces gašenja, se uporabljajo pri nadomestitvi delov iz težjih kovin z lažjimi zlitinami (npr. aluminijastimi), kar pripomore k zmanjšanju teže vozila in posledično vpliva na znižanje porabe goriva in emisijskih vrednosti. Proces gašenja s potapljanjem v tekoči fazi je tako eden izmed najpomembnejših industrijskih procesov v avtomobilistični industriji, saj igra prenos toplote ključno vlogo pri določitvi strukturne in mehanske lastnosti materiala (npr. glave motorja). Za dosego želene lastnosti materiala, surovec najprej segrejemo na zelo visoko temperaturo, nato pa ga naglo ohladimo.
Keywords: CFD; gašenje aluminijastih litih delov; Leidenfrost temperatura; večfazni tok