"Ženske v integriranem vezju" ali na poti posodobljenih raziskovanj spola - Vendramin, Valerija (Šolsko polje, 2011)
Avtorica v prispevku izhaja iz specifične epistemološke perspektive in osvetli pogoje pridobivanja vednosti ter načne vprašanje boljšega (adekvatnejšega?) raziskovanja spola v vzgoji in izobraževanju, pa tudi širše. Izpostavi postavko feministične epistemologije, da je spoznavajoči subjekt vedno nekje, na neki družbeni lokaciji, ki mu pogled hkrati odpira in mu ga omejuje. Problematizira tradicionalni pogled na raziskovanje, ki je videno kot zunanje delovanje na družbeno realnost, ne da bi bilo hkrati samo njen del - kar pomeni tudi odvezo vsakršne odgovornosti za rezultate oz. interpretacije dobljenih podatkov. Miselna nit jo vodi do konkretiziranih usmeritev na točno določena polja oziroma problemska presečišča (novi mediji, spol, nasilje, pornografija, metodska in metodološka vprašanja, multikulturalizem, izobraževalni dosežki...).
Keywords: feminist epistemology; vzgoja in izobraževanje; feminism; feminizem; gender; gender research; feministična epistemologija; education; spol; techonology; razlike med spoloma; tehnologija; technology; raziskovanje spola