Estrogeni hormoni in estrogensko delujoči kemijski motilci endokrinega sistema - Grobin, Andrej (Farmacevtski vestnik, 2022)
Estrogeni hormoni in estrogensko delujoči kemijski motilci endokrinega sistema so v okolju prisotne spojine, s katerimi vsakodnevno prihajamo v stik preko vode in hrane. Poleg klasičnih mehanizmov delovanja na receptorje vplivajo tudi na izražanje genov v človeškem telesu. Do sedaj najbolj raziskani vplivi na njihovo izražanje so preko metiliranja DNA, histonskih modifikacij, dolgih nekodirajočih RNA ter mikro RNA. Nekateri od teh vplivov so potrjeni tako in vitro kot in vivo, na primeru bisfenola A že pri okoljsko relevantnih koncentracijah. Vsakodnevno pa smo izpostavljeni vedno novim vrstam še neznanih kemijskih motilcev endokrinega sistema. Problemi, povezani s tem, pa so trenutno pomanjkljiva analitika zaznavanja teh spojin v okolju in človeškem organizmu ter slaba sistematičnost določanja njihove toksičnosti preko različnih dejavnikov, ki sinergistično vplivajo na izražanje DNA.
Keywords: bisfenol A (BPA); Endokrinologija; Epigenetika; Estrogeni; estrogeni hormoni; Hormonski motilci; izražanje DNA; kemijski motilci endokrinega sistema