Goljufiva pridobitev javnih sredstev - tožba državljana v lastnem imenu in imenu države - Pečarič, Mirko (Javna uprava, 2016)
Prispevek obravnava možnost širitve procesne legitimacije, ki bi državljanom omogočila vložitev tožbe v lastnem imenu ter imenu države proti prejemnikom javnih sredstev, ki so do njih prišli na nezakonit način. Ideja postaja čedalje pomembnejša ob dejstvu, da Slovenija nima ocene o deležu neupravičeno izplačanih oziroma pridobljenih sredstev in da izvajanje nalog - glede na prakse nekaterih drugih držav in EU -, povezanih z vrnitvijo nezakonito izplačanih javnih sredstev, brez ocene ne more biti učinkovito. Odgovore na vprašanje vključenosti posameznikov v izvajanje in pomoč javni oblasti moramo zaradi čedalje večje kompleksnosti družbe in vzajemnih nepredvidljivih učinkov različnih ukrepov iskati v smeri učinkovitega izvrševanja javne oblasti z vključevanjem mehanizmov družbene pomoči in kontrole. Eden od njih je zakon proti neupravičenim pridobitvam po vzoru ZDA.
Keywords: država; državljani; goljufije; javne finance; javni interes; kazniva dejanja; popular action; premoženjska korist; procesna legitimacija; public participation in governance; unjust enrichment; upravljanje