Journalism, deliberative democracy and government communication - Ramsey, Phil (Javnost (Ljubljana), 2010)
Članek obravnava teorije deliberativne demokracije, javne sfere in vladno komuniciranje ter raziskuje, na kakšne načine bi lahko vladno komuniciranje okrepilo deliberativno demokracijo v širšem kontekstu novinarstva. Članek se začenja s proučevanjem Habermasovega normativnega modela javne sfere in upošteva njegovega poznejšega dela o središčnem pomenu posvetovalnega procesa v javni sferi. V drugem delu aplicira Heldovo pojmovanje o vlogi vladnega komuniciranja v krepitvi posvetovalne demokracije in poskuša postaviti normativne argumente glede nekaterih oblik vladnega komuniciranja. Pri tem obravnava tri področja: težave z obstoječim lobističnim sistemom pojasnjevanja novinarjem v Veliki Britaniji; načine, kako bi lahko vlada komunicirala, da bi bila bolj upoštevana v javni sferi; ter načine, kako bi lahko izboljšano komuniciranje parlamenta vplivalo na posvetovalno demokracijo.
Keywords: democracy; demokracija; javna sfera; javnost; politics; politika; communication; komuniciranje; politične komunikacije; novinarstvo; journalism