Komunikacija in kakovost odnosov med medicinsko sestro in starostniki v patronažnem varstvu - Perušek, Anica (Obzornik zdravstvene nege, 2013)
Uvod: V zdravstveni negi starostnikov sta komunikacija in z njo povezan odnos do starih ljudi zelo pomembna dejavnika kakovostne zdravstvene nege v patronažnem varstvu. Ugotoviti smo želeli zadovoljstvo starih ljudi v zdravstveni oskrbi ter njihovo vključevanje v proces odločanja v zdravstveni negi. Metode: Raziskava temelji na kvantitativni metodi dela. Izvedena je bila terenska raziskava, podatki so bili zbrani s strukturiranim vprašalnikom,ki je vseboval 28 vprašanj. Vzorec je sestavljalo 110 starostnikov, ki so bili izbrani na način priročnega vzorca, stari so bili med 65 in 100 let in so živeli v domačem okolju. Podatke so zbrale patronažne medicinske sestre ob kurativnih in preventivnih obiskih v januarju in februarju 2012. Podatki so bili obdelani s pomočjo opisne statistike, enofaktorske analize variance in testa hi-kvadrat. Rezultati: V največjem delu so anketiranci navedli, da lastno zdravje ocenjujejo kot zadovoljivo (42,7 %), v 30,9 % pa kot slabo. Rezultati so pokazali statistično pomembno razliko med oceno zdravja anketirancev (p = 0,028) in željo anketirancev o vključevanju v odločanje (p = 0,028). Rezultati pokažejo, da med starostnimi skupinami anketirancev ni statistično pomembnih razlik pri spremenljivkah vljudnost in prijaznost (p = 0,316), poznavanje osebnega, socialnega in kulturnega ozadja starostnikov (p = 0,345), želje anketirancev, da se obisk neprekinja s telefonskimi pogovori (p = 0,195) in vključevanje anketirancev v odločanje pri zdravstveni negi (p = 0,836). Diskusija in zaključek: V zdravstveni negi starejših ljudi na domu je pomemben dejavnik komunikacija in kakovost odnosov patronažnih medicinskih sester do anketirancev. Rezultati so lahko podlaga za izboljševanje zdravstvene nege starejših ljudi na domu.
Keywords: communication; community nurse; decision making; elderly people; medicinske sestre; nursing care; odločanje; odnosi; patronažna služba; quality of relations; starejši ljudje; zdravstvena nega