System of spatial planning in Serbia - Đorđević, Dejan P. (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2009)
Prostorsko planiranje velja od nekdaj za kalkulirano tveganje, vendar so razmere v Srbiji kritične na vseh nivojih, od nacionalnega do lokalnega zaradi odsotnosti regionalnega nivoja. Večina planerskih ustanov vztraja na tradicionalnem, togem sistemu načrtovanja, v katerem ni prostora za različne interese in zamisli. Prispevek obravnava temeljne družbene in ekonomske okvire, znotraj katerih poteka planiranje v Srbiji v zadnjih letih. Poziva tudi k potrebnim spremembam za povečanje učinkovitosti sistema prostorskega planiranja.
Keywords: prostorsko planiranje; regionalno planiranje; Serbia; spatial planning; Srbija