Ugotavljanje vzorca stresorjev pri delu učiteljev v povezavi z zadovoljstvom pri delu - Slivar, Branko (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2008)
Pri delu učiteljev delujejo različni stresorji in povzročajo pri njih delovni stres. Zaradi stresa začne upadati delovno zadovoljstvo, kar vpliva na slabše delovne rezultate, kot so npr. delovna učinkovitost, slabša motivacija in šibkejša pripadnost organizaciji. V naši študiji nas je poleg odnosov in povezav med stresom in zadovoljstvom zanimala predvsem struktura odnosov med stresorji (kako in na kakšen način se različni delovni stresorji kombinirajo in oblikujejo vzorec) in posledice za zadovoljstvo z delom. Pri tem smo uporabili sekvenčno vejno analizo odgovorov (sequential tree analysis - SPSS Answer Tree), ki nam omogoča opis vzorca stresorjev in povezav med njimi v odnosu do različnih posledic njihovega delovanja in vizualni prikaz v drevesni obliki, kar olajša naše razumevanje in vpogled v odnos stresor - posledica. V raziskavo smo vključili 442 osnovnošolskih in 191 gimnazijskih učiteljev. Rezultati so pokazali, da so različni vzorci stresorjev povezani z različnimi stopnjami zadovoljstva z delom in da se vzorec stresorjev, ki delujejo na učitelje in vplivajo na njihovo zadovoljstvo z delom, razlikuje glede na podsistem, v katerem delajo.
Keywords: teacher; Učitelj; Stres; Poklicno zadovoljstvo; psihologija; psychology; učitelji; zadovoljstvo pri delu