O temperaturi ledu na vodi - Rakovec, Jože (Obzornik za matematiko in fiziko, 2018)
Opisana je temperatura površine ledu na vodi, kot sledi iz izmenjave toplote med vodo, ledom in zrakom nad njim: prevajanje iz vode skozi led in naprej v zrak nad njim, infrardeče sevanje s površine ledu navzgor in infrardeče sevanje iz ozračja navzdol in poraba toplote ob sublimaciji vodne pare s površine ledu v nenasičen zrak nad njim. Vertikalna konvekcija, horizontalna advekcija ter turbulentno mešanje zraka nad ledom so obravnavani samo kvalitativno, sončni obsev ledu pa je zaradi beline ledu zanemarjen.
Keywords: led na vodi; prenos toplote; temperatura; termodinamika