Perspectives on new public governance - Popęda, Piotr (Central European Public Administration Review, 2025)
Namen: Novo javno upravljanje (NJU) v literaturi o javnem menedžmentu uživa veliko pozornost, vendar sta njegova natančna narava in legitimnost še vedno nejasni. Članek ocenjuje status NJU in preučuje, ali je nje-gova legitimnost kot koncept, teorija ali paradigma že vzpostavljena. Zasnova/metodologija/pristop: Uporabljena je dvotirna metodologi-ja: (1) tematsko-realistični pregled teorije legitimnosti, postavljen ob bok literaturi o legitimnosti teorije NJU; ter (2) bibliometrična analiza (polsistematični pregled literature), ki sledi znanstvenemu vplivu NJU. Članek raziskuje, ali izraz »NJU« nakazuje potencial za praktično uporabo, smer njegovega razvoja in njegovo umeščanje v okvir »koncept-teorija-paradigma«. Ugotovitve: Članek ugotavlja, da je NJU samostojna, sodobna usmeritev z lastnimi značilnostmi in potencialom za teoretični razvoj. Vendar znanstvena jasnost znotraj triade »koncept-teorija-paradigma« še ni dosežena, zato je potrebno nadaljnje raziskovanje. Prispevek k stroki: Članek zapolnjuje vrzel v raziskavah, saj umešča NJU v javni menedžment in ocenjuje njegov potencial za nadaljnji vsebinski razvoj. Prispeva k razpravam o legitimnosti in razvoju NJU kot razvijajočega se okvira. Izvirnost/pomen/vrednost: To je prva študija, ki celovito ocenjuje, ali lahko NJU napreduje do popolnoma uveljavljenega teoretičnega okvira v javnem menedžmentu. Ugotovitve spodbujajo nadaljnje akademsko raziskovanje in konceptualni razvoj na tem področju.
Keywords: javna uprava; javni menedžment; legitimacija teorije; legitimization of theory; literature review; New Public Governance; NJU; novo javno upravljanje; NPG; pregled literature; public administration; public management