Prispevek k obvladovanju neuravnoteženosti krempljastih polov alternatorjev - Nastran, Miha (Strojniški vestnik, 2002)
Krempljasti poli so še vedno največji in najtežji sestavni del rotorja alternatorjev, ki bo vsaj še nekaj časa ustvarjal električno energijo v motornih vozilih. Zaradi visokih vrtljajev, ki jih alternator med delovanjem doseže, je masna uravnoteženost rotorja bistvenega pomena za dobo trajanja ležajev, majhen hrup in miren tek. Prispevek obravnava izdelavo krempljastih polov s hladnim preoblikovanjem, pri čemer je poudarek na zmanjšanju njihove neuravnoteženosti, s čemer bi bistveno pripomogli k pospešitvi avtomatskega uravnoteženja rotorjev. V začetku je na kratko orisan problem ter samo načelo uravnoteženja. V nadaljevanju sledi eksperimentalna analiza sedanje proizvodnje, z uporabo metode končnih elementov pa razložimo vzroke za pojav neuravnoteženosti. Poudarek je dan raziskavam v smeri izboljšav sedanjega orodnega sistema za doseganje majhne neuravnoteženosti krempljastih polov.
Keywords: rotorji alternatorjev; uravnoteženost mas; sistemi orodni; metode numerične; alternatorji; rotor; preoblikovanje; uravnoteženje; numerične metode