Slovenski faksimile v 19. in v prvi polovici 20. stoletja: predmoderni faksimile - Glavan, Mihael (Knjižnica, 2004)
Tiskarji na področju slovenskih dežel se niso lotili tiska faksimilov vse do začetka 20. stoletja niti niso o tem poprej kaj strokovnega zabeležili. Razvoj slovenskega faksimila se kljub temu pričenja skoraj celo stoletje prej. Predstavljamo ga v soočanju z evropskimi vzporednicami in izčrpno analiziramo starejše slovenske faksimile v predmoderni dobi (1829-1959), ki so bili doslej premalo znani ali celo neznani, predvsem pa strokovnoznanstveno neraziskani. Presenetljivo visoko strokovno raven, tehnološko in uredniško, izkazujejo naši prvi faksimili v 19. stoletju, ki jim je v odločilni meri botroval Jernej Kopitar. Za predmoderni faksimile je s tehnološkega vidika značilno, da že dosega visoko stopnjo preciznega prenosa izvirnega rokopisa ali risbe, pomanjkljiv pa je še glede drugih kriterijev. Prva polovica 20. stoletja kaže na tem področju skromnejšo podobo ali celo zastoj, ker so povezave z Evropo šibkejše, vendar imamo tudi v tem času nekaj zanimivih primerov. V tem obdobju nastane tudi premik od srednjeveških predlóg k novoveškim (Prešernove Poezije), ki odtlej prevladujejo. Glede na strokovna načela, na katerih temelji definicija modernega faksimila, smo Slovenci v obdobju predmodernega faksimila dobili kar 12 enot, od katerih smemo vsaj 4 smatrati za prave faksimile, ker v vseh temeljnih pogledih zadoščajo osnovnim kriterijem.
Keywords: Kopitar, Jernej, 1780-1844; Prešeren, France, 1800-1849; faksimile; reprinti; kodeksi; rokopisi