Nemška okupacija in organizacija Štajerske domovinske zveze v ptujskem okrožju - Chomicki, Špela (Annales. Series historia et sociologia, 2023)
Avtorji v prispevku na podlagi arhivskih virov in znanstvene literature obravnavajo obdobje začetka druge svetovne vojne in predstavitev okupacije mesta Ptuj. V uvodu je v prispevku predstavljena izvedba vnaprej pripravljenih ukrepov, ki so pripomogli k hitri vzpostavitvi nemške oblasti na Ptuju. Nemški okupator je kot edino politično organizacijo na območju Spodnje Štajerske ustanovil Štajersko domovinsko zvezo. Njen glavni namen je bil s sistematičnimi ukrepi čim prej ponemčiti zasedeno ozemlje. V prispevku sta predstavljena organizacija in delovanje Štajerske domovinske zveze v ptujskem okrožju.
Keywords: Bassa Stiria; druga svetovna vojna; German occupation; Lower styria; nemška okupacija; occupazione tedesca; political organization; politična organizacija; prganizzazione politica; Seconda guerra mondiale; Spodnja Štajerska; Styria Homeland Association; Štajerska domovinska zveza; Unione patriottica stiriana; World War II, German occupation, Styria Homeland Association, political organization, Lower Styria