Križev pot Stanka Vuka - Žerjal-Pavlin, Vita (Slavistična revija, 2012)
Ob stoletnici rojstva pesnika in pisatelja Stanka Vuka (12. 11. 1912-10. 3. 1944) je v prispevku* obravnavana njegova fragmentarna ciklična pesnitev Križev pot iz leta 1936. Predstavljena ni le kot versko, ampak tudi kot narodnoobrambno besedilo. Nastalo je kot umetnikov odgovor na nevzdržne politične razmere, v katerih se je v tem času znašla Primorska in tudi on sam, zrasel v vaško-obrtniškem okolju Mirna pri Gorici kot krščansko vzgojen in socialno čuteč človek. Zakrito aktualno politicŽno sporočilo upora je izrazil z že pred tem oblikovano moderno poetiko, ki jo je preoblikoval z ljudskimi prvinami v formo in versko občutje, znano tudi preprostemu človeku: v Križev pot "za kmete in čevljarje", kot ga je označil sam.
Keywords: ciklična pesnitev; Križev pot; religiozna poezija; Slovene literature; slovenska književnost; slovenska poezija; stations of the cross; Vuk, Stanko, 1912-1944