Radiofrequency ablation of lung tumours - new perspective in treatment of lung neoplasms - Kocijančič, Ksenija (Radiology and oncology (Ljubljana), 2007)
Izhodišča. Perkutana radiofrekvenčna ablacija (RFA) je minimalno invazivna tehnika zdravljenja solidnih tumorjev. Preizkušati so jo začeli tudi kot moženpostopek zdravljenja pljučnega raka in zasevkov, ker lahko z njo v kontroliranih pogojih dosežemo obsežnejša področja koagulacijske nekroze. Na ta način lahko uspešno zdravimo sorazmerno majhne zločeste spremembe v pljučih. RFA je sprejemljiva zamenjava ali dodatna metoda zdravljenja za bolnike z nedrobnoceličnim pljučnim rakom ali s pljučnimi zasevki drugih rakov, ki jih iz različnih vzrokov ne moremo operirati. Zaključki. Dosedanje mednarodne klinične raziskave pa tudi začetne izkušnje Inštituta za radiologijo v Kliničnem centru Ljubljana so pokazale, da zdravljenje z RFA bolniki sorazmerno dobro prenašajo in da lahko s to metodo zdravljenja dosežemo popolno nekrozo tkiva v tarčnem volumnu. Najpogostejši zaplet je pneumotoraks (do 40%), pri polovici bolnikov s tem zapletom pa je potrebna torakalna drenaža.
Keywords: Catheter Ablation; Kateterska odstranitev; Lung Neoplasms; pljučne bolezni; Pljučne novotvorbe; pljučni rak; radioterapija; rak (medicina); Therapy; zdravljenje