Stičišča v "maturitetnih" romanih Otroške stvari in Otroštvo - Zupan Sosič, Alojzija (Jezik in slovstvo, 2015)
"Maturitetna" romana Otroške stvari (2003) Lojzeta Kovačiča (1928-2004) in Otroštvo (1983) Nathalie Sarraute (1902-1999) imata številna stičišča, ki sem jih v članku razdelila na zgodbena in pripovedna. Pri zgodbenih stičiščih si lahko pomagamo s skupnimi temami in podobnim položajem glavnega lika - otroka. Med skupnimi temami so npr. otroštvo, ljubezen, prijateljstvo, individualnost, ustvarjalnost, empatičnost, umetnost, domovina in jezik ter izobraževanje, skupne poteze Bubija in Nataše pa npr. individualnost, močna osebnost, bogata domišljija, odraščanje v dvojezičnem okolju, usodna zaznamovanost z nesoglasji med starši, nadarjenost za umetnost. Poleg zgodbenih stičišč je v romanu tudi veliko pripovednih: modernistična poetika, fragmentarnost, opis in dialog kot sredstvi posedanjenja pripovedi, esejizacija, otroška perspektiva in nezanesljivi pripovedovalec. Oba romana sta namreč modernistična avtobiografska in družinska romana, ki s poetiko fragmenta odstirata vzvode spomina; Kovačičev spomin deluje kot kopičenje opisov stvari, medtem ko ga Sarraute drami s tropizmi, tj. "reminiscenčnimi" besedami ali besednimi zvezami.
Keywords: Kovačič, Lojze, 1928-2004; "Otroške stvari"; Sarraute, Nathalie, 1901-1999; "Otroštvo"; Slovene literature; slovenska književnost; francoska književnost; French literature; podobnosti; fragmentarnost; pripovedni opis; nezanesljivi pripovedovalec; otroška perspektiva; matura