Originali in reprodukcije - Jakac-Bizjak, Vilenka (Knjižnica, 2001)
Z digitaliziranjem tradicionalnih dokumentov nastajajo v knjižnicah nove zbirke elektronskih publikacij/virov. Članek obravnava načrtovanje digitalizacije knjižničnega gradiva na tradicionalnih medijih, potrebne odločitve in postopke shranjevanja in prezervacijo omenjenega gradiva, vpliv ciljne publike na digitalizacijo ter vprašanje avtorskih pravic. Pridobivanje in shranjevanje novih medijev bistveno vpliva na delo knjižnic, predvsem na področju razvoja knjižničnih zbirk. S temi spremembami se uveljavlja tudi nova strokovna terminologija, to je upravljanje informacijskih virov. Avtorica uvodoma aktualizira misel Walterja Benjamina o vplivu reprodukcijskih tehnik na status originalnih dokumentov, o ločevanju reproduciranega od tradicije. Sprašuje se, ali se z uveljavljanjem digitalizacije spreminjajo tudi principi nacionalnih knjižnic, da ohranijo nacionalno kulturno dediščino.
Keywords: digitalizacija; digitization; knjižnično gradivo; elektronske publikacije; knjižnične zbirke; management; upravljanje; informacijski viri