Is VAT administration system efficient? - Zídková, Hana (Central European Public Administration Review, 2020)
Prispevek se osredotoča na učinkovitost pobiranja DDV po standardni metodi kreditnega računa. Obravnavnih je več pristopov za ocenjevanje učinkovitost sistema DDV. Avtorja sta oblikovala lasten kazalnik, imenovan koeficient C, ki določa, kolikokrat mora finančni organ preveriti posamezno valutno enoto, preden jo razporedi v javne proračune. Koeficient C je izračunan iz podatkov o prihodkih iz naslova DDV in skupnem plačanem DDV za vse obdavčljive dobave v gospodarstvu. Prikazani so konkretni rezultati za Češko za obdobje med letoma 2005 in 2018. Koeficient C dosega vrednosti med 7,92 in 11,56, kar pomeni, da so morali davčni organi v najučinkovitejšem letu (2018) vsako pobrano češko krono preveriti več kot sedemkrat, v najmanj učinkovitem letu (2008) pa več kot enajstkrat. Avtorja razpravljata tudi o tem, kaj vpliva na koeficient C. Med pomembnimi dejavniki so ukrepi proti goljufijam na področju DDV, zlasti posebna obrnjena davčna obveznost, pa tudi število zavezancev za DDV v proizvodni in distribucijski verigi ter razlika med povprečnimi stopnjami DDV, ki veljajo za končno in vmesno potrošnjo.
Keywords: C-Coefficient; collection efficiency; Czech Republic; Češka; davek na dodano vrednost; definitive VAT system; dokončni sistem; final consumption; intermediate consumption; koeficient C; končna potrošnja; obrnjena davčna obveznost; reverse charge; učinkovitost; učinkovitost pobiranja; VAT efficiency; vmesna potrošnja