Prevalence of Incontinence and Use of Incontinence Devices in Acute Hospital Settings - Jelen, Anita (Revija za univerzalno odličnost, 2024)
Raziskovalno vprašanje (RV): Kakšna je prevalenca inkontinentnih pacientov v akutni bolnišnični obravnavi? Na kakšen način zaposleni izbirajo inkontinenčne pripomočke za oskrbo pacientov? Namen: Namen raziskave je ugotoviti kolikšen delež pacientov z inkontinenco obravnavamo v akutni bolnišnični obravnavi. Ugotoviti želimo tudi, kakšne inkontinenčne pripomočke uporabljajo zaposleni za oskrbo inkontinentnih pacientov in na kašen način. Na podlagi ugotovitev želimo izvesti ukrepe, ki bodo pripomogli k bolj kakovostni obravnavi pacientov z inkontinenco. Metoda: V raziskavi smo uporabili deskriptivno metodo za pregled literature, izdelali smo vprašalnik za zbiranje podatkov, izvedli izobraževanje zaposlenih o načinu in izvedbi raziskave ter izmerili točkovno prevalenco inkontinence s presečno raziskavo. Rezultati: Raziskava je zajela nekoliko več moških (51,6 %) kot žensk (47,3 %), za 1,1 % pacientov pa podatek o spolu ni bil na voljo. Izmed 1.277 pacientov, vključenih v raziskavo, jih je bilo 750 oziroma dobra polovica (58,7 %) kontinentnih in niso uporabljali inkontinenčnih pripomočkov. Nadaljnjih 83 oziroma 6,5 % pacientov je bilo kontinentnih in so uporabljali inkontinenčne pripomočke. 31,1 % oziroma 397 pacientov je bilo inkontinentnih in so uporabljali inkontinenčne pripomočke, 17 ali 1,6 % pa ne, kljub temu, da so bili inkontinentni. Za 2,3 % pacientov podatek ni bil na voljo. Točkovna prevalenca je znašala 32,4 %. Organizacija: Dobra organizacija je bistvena za kakovostno oskrbo inkontinentnih pacientov, zato je pomembno na podlagi ugotovljenih rezultatov izboljševati kakovost oskrbe inkontinentnih pacientov. Družba: Ustrezna ozaveščenost pacientov o inkontinenci je izredno pomembna za zmanjševanje in obvladovanje inkontinence v populaciji. Originalnost: Takšne raziskave v Sloveniji še ni bilo, to so prvi pridobljeni rezultati o prevalenci inkontinence v akutni bolnišnični obravnavi. Omejitve/nadaljnje raziskovanje: Raziskava je potekala v enem terciarnem zavodu, priporočamo, da se takšna raziskava izvede tudi v preostalih bolnišnicah v Sloveniji.
Keywords: acute hospital management; akutna bolnišnična obravnava; dignity; dokumentacija zdravstvene nege; dostojanstvo; incontinence; incontinence dermatitis; incontinence devices; inkontinenca; inkontinenčni dermatitis; inkontinenčni pripomočki; kakovost; management; nursing documentation; prevalenca; prevalence; quality; stopnja urinske inkontinence; urinary incontinence rate