The principle of montage and literature - Štrajn, Darko (Primerjalna književnost, 2014)
Članek izhaja iz razprave o Döblinovem romanu Berlin Alexanderplatzin njegove adaptacije v filmu leta 1931 ter v TV seriji leta 1980. Upošteva Benjaminove opazke o romanu, ki temelji na principu montaže. V pluralističnem okolju današnjega sveta vzajemnega učinkovanja med konstruiranimi realnostmi ta princip ne deluje samo v umetniških praksah, ampak v vsem območju različnih komunikacij, informacij in prezentacij.
Keywords: Döblin, Alfred, 1878-1957; "Berlin Alexanderplatz"; Fassbinder, Rainer Werner, 1945-1982; Benjamin, Walter, 1892-1940; književnost in film; nemška književnost; German-language literature; filmske priredbe; montaža; demontaža; subjectivity; subjektivnost