Effect of floods on the distribution of meadow birds on Ljubljansko barje - Tome, Davorin (Acrocephalus, 2002)
Na Ljubljanskem barju sem raziskoval gostoto travniških gnezdilcev na treh območjih, ki se med seboj razlikujejo glede na režim poplavljanja. Ugotovil sem, da so gostote prepelice Coturnix coturnix, kosca Crex crex, pribe Vanellus vanellus, poljskega škrjanca Alauda arvensis, drevesne cipe Anthus trivialis, repaljščice Saxicola rubetra, močvirske trstnice Acrocephalus palustris, rjave penice Sylvia communis in velikega strnada. Miliaria calandraznačilno večje na vsakoletno poplavljenih površinah kot na površinah, kjer poplav ni ali pa so zelo redke. Gnezditvena gostota prosnika Saxicola torquata ni bila odvisna od poplavnega režima. Predstavljam nekaj vzrokov za tako ugoden vpliv poplav na ptice. Kot nujen naravovarstveni ukrep za ohranitev nacionalno pomembnih populacij travniških ptie na barju predlagam ohranitev ali celo razširitev poplavnih površin in ekstenzivnega kmetovanja.
Keywords: Birds; Ekosistem; Ecosystem; Gnezdenje živali; Nesting Behavior; Ptice; bird; Trave; Grasses; Ljubljana Marshes; Ljubljansko Barje; poplave; gnezdenje