Jezikoslovni in družbeni vidiki kategorije spola v slovenščini in angleščini - Šabec, Nada (Slavistična revija, 2019)
Jezikoslovne razlike med slovenskim slovničnim in angleškim semantičnim spolom so razlog za različen pristop teh dveh jezikov k širšemu družbeno-kulturnemu vprašanju neseksistične rabe jezika: (prvi počne to s spolno specfičnimi oblikami za ženski in moški spol, drugi z njihovo nevtralizacijo). Prispevek obravnava najbolj kritična področja neseksistične rabe jezika ter predstavi in kritično ovrednoti predloge, ki tako rabo ozaveščajo in spodbujajo.
Keywords: angleščina; English language; grammatical gender; jezikovni seksizem; linguistic sexism; semantic gender; semantični spol; Slovene language; slovenščina; slovnični spol