The position, election and powers of the President of the Republic of Estonia - Dubrovnik, Tadej (Lex localis, 2009)
V Estoniji je razvit tipičen parlamentarni sistem s posredno izvoljenim predsednikom republike. Prispevek obravnava položaj predsednika republike Estonije, njegove volitve ter pristojnosti, ki jih ima. Pri tem je posebna pozornost posvečena klasičnim funkcijam ter pristojnostim na zakonodajnem in izvršilnem področju, omenjene pa so tudi izredne pristojnosti predsednika republike. Najobsežnejše poglavje v prispevku so volitve predsednika republike, saj je estonska ureditev, ki omogoča tudi do pet krogov volitev, specifična. V prvih treh krogih predsednika republike voli parlament. V primeru, da noben kandidat ne dobi ustrezne večine glasov, se oblikuje posebno volilno telo (sestavljajo ga poslanci parlamenta in zastopniki samoupravnih lokalnih skupnosti), ki voli predsednika republike v četrtem in po potrebi tudi petem krogu volitev. Lokalni svet vsake lokalne skupnosti izvoli najmanj enega zastopnika v tem telesu. Število predstavnikov, ki jih bo imela posamezna lokalna skupnost, je odvisno od števila državljanov, ki živijo na njenem območju. Na koncu je predstavljena še odgovornost predsednika republike.
Keywords: Estonija; parlamentarni sistem; položaj; predsedniki; pristojnosti; ustavno pravo; volitve