Evaluating the effectiveness of anti-crisis state aid measures - Burger, Anže (Teorija in praksa, 2020)
Metodološki dodatek podrobno opisuje empirične metode, ki jih lahko uporabimo pri ocenjevanju učinkovitosti protikriznih ukrepov, saj omogočijo oceno vzročnih učinkov posameznih ukrepov. Metode, ki jih predstavljamo, so uporabljene v analizi učinkovitosti slovenskih protikriznih ukrepov v obdobju velike recesije in so komplementarni dodatek k članku z naslovom %Kaj se lahko naučimo iz učinkovitosti slovenskih protikriznih ukrepov med veliko recesijo: aplikacija na krizo zaradi virusa covid-19%. Najprej je predstavljena metoda prirejanja na podlagi ocenjene verjetnosti (propenstity score matching), nato pa metoda regresija razlike v razlikah (difference-in-differences regression). Podrobno so predstavljene še dodatne tabele in slike rezultatov empirične analize. Sklepni del utemeljuje smiselnost uporabe obeh metod
Keywords: Covid-19; Crises; Economic policy; Ekonomska politika; ekonomski ukrepi; Epidemics; Epidemije; Krize; metoda prirejanja na podlagi ocenjene verjetnosti; metoda regresija razlike v razlikah; protikoronski ukrepi; protikrizni ukrepi; učinki protikriznih ukrepov