O "preobratu" lahko govorimo že ob Kuharjevih Povestih - Kocijan, Gregor (Slavistična revija, 2013)
S Prežihovo zbirko Povesti (1925) se v slovenski kratki pripovedni prozi začenja novi realizem, kar se zdi ustreznejše poimenovanje te idejno-slogovne usmeritve, kot je uveljavljeni termin socialni realizem.
Keywords: "Povesti"; kratka proza; New Realism; novi realizem; Prežihov, Voranc, 1893-1950; proletarian literature; proletarska književnost; short story; Slovene literature; slovenska književnost; Social Realism; socialni realizem