Postmigracijska estetika - Kobolt, Katja (Dve domovini, 2024)
Pričujoče besedilo osvetli postmigracijsko estetiko skozi prizmo koncepta »postmigracije« in analizo avtofikcijskih pristopov, posebej pripovednega delovanja (angl. narrative agency), v romanu Zakaj ne pišem (2021) avtorice Dijane Matković in v izbranih vizualnih delih umetnice Anne Ehrenstein. S predlogom pojma »metapripovedne nadidentifikacije« kot kritičnega poistovetenja z od zunaj vsiljenimi kategorijami besedilo pokaže, kako avtorici skozi pripovedno delovanje kritizirata družbeno konstrukcijo »pristnosti« in s tem produkcijo družbenih razlik ter artikulirata odpor proti hegemonialni dihotomni predstavi družbe, zaradi katere nekateri vsled razreda, kraja rojstva (staršev), etnije, narodnosti, rase in spola »pripadamo«, drugi pa (p)ostanemo »tujci«.
Keywords: autofiction; avtofikcija; Ehrenstein, Anna; Matković, Dijana; metanarrative overidentification; metapripovedna nadidentifikacija; narrative agency; postmigracije; postmigracijska estetika; postmigration aesthetics; pripovedno delovanje; Slovenian women writers; slovenske pisateljice; visual artists; vizualne umetnice