Sezonska dinamika ksilogeneze in floemogeneze pri navadni jelki (Abies alba Mill.) - Gričar, Jožica (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2005)
Preučili smo dinamiko nastajanja ksilemskega in floemskega letnega prirastnega plašča oz. branike pri navadni jelki (Abies alba) v rastni sezoni 2003. Vzorce floema, kambija in ksilema smo vsak teden vzeli iz dveh navidezno zdravih odraslih jelk. Raziskave s svetlobnim mikroskopom so pokazale, da se je na floemski strani začela diferenciacija enega do dveh slojev floemskih derivatov še pred začetkom kambijeve aktivnosti. Kambijeva delitvena aktivnost se je začela hkrati na ksilemski in floemski strani v začetku maja. Kambijeva aktivnost se je zaključila konec avgusta. Diferenciacija terminalnih traheid kasnega lesa je potekala do konca oktobra, floemskih celic pa do konca septembra. Število celic, nastalih na ksilemski strani, je bilo večje kot na floemski. Zdi se, da je bila po obodu drevesa širina ksilemske branike bolj variabilna od floemske.
Keywords: Abies alba Mill.; diferenciacija; floem; kambij; ksilem; navadna jelka; sitaste celice; traheide