Družbeno-politični vidik normativnosti v slovanskih knjižnih jezikih - Vidovič-Muha, Ada (Slavistična revija, 1998)
Vprašanje norme knjižnega jezika in spreminjanja njenih meril je interpretirano kot odsev reakcije jezika na družbene in politične dogodke, ki so bistveno spremenili slovanski svet, posegli so celo v njegov vrednostni sistem. Težnja po delni redefiniciji normativnih meril knjižnega jezika izhaja, med drugim, iz spremenjenih javnih in nejavnih komunikacijskih potreb; te namreč vplivajo na delno spremenjeno pojmovanje razmerja med knjižnostjo in aktualno jezikovno rabo.
Keywords: jezikovna politika; knjižni jezik; slovanski jeziki; slovenščina; sociolingvistika