Prekuženost nosečnic s Toxoplasma gondii v dveh zemljepisno in podnebno različnih področjih Slovenije - Logar, Jernej (Medicinski razgledi, 2006)
Toksoplazmoza je zoonoza, ki jo povzroča zajedavec Toxoplasma gondii. Razširjena je povsod po svetu. Razširjenost okužbe med ljudmi je odvisna od izpostavljenosti ljudi oocistam, ki jih z iztrebki izločajo mačke, od prehrambenih in higienskih navad ljudi, ter od različnih podnebnih in zemljepisnih dejavnikov. Namen raziskave je bilo ugotoviti vpliv podnebnih in zemljepisnih dejavnikov na okuženost nosečnic z zajedavcem v dveh različnih področjih Slovenije, na severnem in južnem Primorskem ter v osrednjem delu Slovenije. Od 1. januarja 1999 do 31. decembra 2003 smo z encimskima testoma Trinity, Biotech in bioMerieux za dokaz IgG protiteles proti T, gondii pregledali 7134 serumov nosečnic iz severno primorskega (Novogoriškega) in južno primorskega (Koprskega) področja ter s Cobas-Core, Roche testom 8162 serumov nosečnic iz osrednjega dela Slovenije. Na primorskem področju, kjer sovročina, suha in vetrovna poletja, ter mile zime brez snega, smo s serološkimi preiskavami na T. gondii med 7134 nosečnicami našli 4949 (69,4 %) negativnih in 2285 (30,6 %) pozitivnih nosečnic; 95% CI (30%, 32%). V celinskem osrednjem delu Slovenije, za katerega je značilno bolj vlažno podnebje z več padavinami in mrzlimi zimami s snegom, pa smo pri 8162 serumih testiranih nosečnic ugotovili 4922 (60,3 %) negativnih in 3240 (39,7 %) pozitivnih nosečnic; 95 % CI (39%, 41%). Menimo, da je statistično značilna razlika v prekuženosti nosečnic z zajedavcem v dveh različnih področjih Slovenije posledica razlik v zemljepisnih in podnebnih dejavnikih, ki delujejona oociste zajedavca v okolju. To ima za posledico razlike v prekuženosti pri živalih in pri ljudeh, ki meso okuženih živali uživajo.
Keywords: human pregnancy; Nosečnost; Pregnancy; Podnebje; Toxoplasma; Toxoplasmosis; Toksoplazmoza; Slovenia; Slovenija; Diagnosis; Climate; diagnostika