Davčna obravnava lastništva zaposlenega v kapitalu inovativnega zagonskega podjetja - Tešić, Neca (Ekonomija plus, 2025)
V prispevku je na kratko orisana nova davčna ureditev, ki ureja obravnavo lastništva zaposlenega delavca v inovativnem zagonskem podjetju (startupu), kadar zaposleni prejme lastništvo podjetja kot obliko ugodnosti, ki izhaja iz njegovega delovnega razmerja v tem podjetju. Slovenija je svoj obstoječi Zakon o dohodnini (ZDoh-2) dopolnila z ukrepi, ki dajejo takemu zaposlenemu v inovativnem zagonskem podjetju niz ugodnosti (boniteto). Gre za davčne ukrepe pri zaposlenem, ki pomenijo zamik obdavčitve, določitev ugodnejše davčne osnove, obdavčitev po nižji davčni stopnji ter izjemo od obrutenja. Ukrepi naj bi spodbujali inovativno zagonsko podjetje, da vključi svoje zaposlene v svoje lastništvo z namenom doseganja podjetniške participacije zaposlenih ter privabljanja in ohranjanja visokousposobljenega kadra v Sloveniji. Po drugi strani pa naj bi ukrepi spodbujali zaposlene, da participirajo v lastništvu inovativnega zagonskega podjetja.
Keywords: dohodnina; inovativno zagonsko podjetje; lastništvo; obdavčitev; povprečna dohodninska stopnja; Zakon o dohodnini (ZDoh-2)