Babbage's calculating machines, the proteus from Postojna cave, and the Carniolan Museum society - Južnič, Stanislav (Acta carsologica, 2005)
Dopolnili smo Shawovo raziskovanje Babbagejevega obiska Postojne. Preverili smo čas Babbageovega popotovanja po Kranjski in skušali ugotoviti od kje njegovo zanimanje za postojnsko človeško ribico. Seznanili smo se s tedanjimi Babbagejevimi znanstvenimi hotenji in opozorili na njegovo domala smešno nepoznavanje geografije. Babbagejeve zmede s postojnskimi ribicami so sovpadale z prvimi domačimi preučevanji lastnosti le-teh pod okriljem Muzejskega društva za Kranjsko. Prvič v slovenskem zgodovinopisju opisujemo naravoslovna predavanja in pogovore o proteusu na mesečnih sestankih društva pod Dežmanovim vodstvom. Predstavili smo verjetne vzroke za dosedanje zapostavljanje delovanja Muzejskega društva in še posebej Dežmana.
Keywords: Babbage, Charles, 1792-1871; Dežman, Karel, 1821-1889; Postojna Cave; Postojnska jama; kras (geologija); krasoslovje; raziskovanje; zgodovinski pregledi