Tomáš Halík’s concept of atheism - Jasiński, Karol (Bogoslovni vestnik, 2023)
Namen prispevka je analizirati glavne teze češkega filozofa, sociologa in teologa Tomáša Halika o ateizmu, ki odstopa od dogmatičnega razumevanja ateizma kot prepričanja o neobstoju Boga ali pomanjkanja prepričanja o njegovem obstoju in se zavzema za ateizem kot način očiščevanja in zorenja vere. Prispevek sestavljata dva dela. V prvem delu so predstavljeni kontekst nastanka, viri in glavne vrste dogmatičnega ateizma. V drugem delu je orisano pojmovanje ateizma kot načina kritike vere (tj. kritike neustreznih pojmov in idej o Bogu) in oblike eksistencialne izkušnje (doživljanje Božje tišine, odsotnosti in ‚smrti‘ ter nezadostnosti človekovih umskih sposobnosti pri njegovem spoznavanju).
Keywords: ateizem; atheism; eksistencialna izkušnja; existential experience; faith; Halík, Tomáš; idolatrija; idolatry; religija; religion; vera