Nobelova nagrada za fiziko 2011 - temna energija - Iršič, Vid (Obzornik za matematiko in fiziko, 2011)
Letošnja Nobelova nagrada za fiziko je bila podeljena za odkritje pospešenega širjenja vesolja. Dobitniki nagrade so trije ameriški znanstveniki: Saul Perlmutter, Brian Schmidt in Adam Riess, ki so z merjenjem razdalj do oddaljenih supernov tipa Ia (ena a) odkrili, da se vesolje širi pospešeno in ne pojemajoče, kot je znanstvena skupnost do takrat domnevala.
Keywords: Adam Riess; Brian Schmidt; fizika; Nobelova nagrada; Saul Perlmutter; širjenje vesolja; temna energija