L'emigrazione da Trieste nel dopoguerra - Purini, Piero (Annales. Series historia et sociologia, 1997)
Etnična metamorfoza, ki jo je začel Trst doživljati po koncu avstroogrske vladavine z odhodom velikega dela neitalijanskega prebivalstva, se je zaključila po drugi svetovni vojni, ko so začeli v Trst v valovih dotekati istrski in dalmatinski begunci, med Tržačani pa je prišlo do novega izseljevanja, tokrat predvsem proti Avstraliji.
Keywords: 20.st.; Australia; Avstralija; emigracije; Trst