Konzorcijsko delovanje in sredstva za mednarodno znanstveno literaturo in baze podatkov v Sloveniji za leto 2010 - Mandelj, Tilen (Knjižnica, 2010)
Objavljanje v znanstvenih revijah je eden temeljnih načinov znanstvenega komuniciranja. Poleg tega igrajo znanstvene revije ključno vlogo v sistemih ocenjevanja znanstvene odličnosti in so kot takšne nepogrešljiv del znanstvene infrastrukture, o čemer priča tudi njihova visoka uporaba. V članku je predstavljeno delovanje konzorcijske nabave v Sloveniji, za katero skrbi Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani (CTK). V letu 2009 je tako število vpogledov znotraj konzorcijev znašalo že 829.576, kar znaša za 33% več kot v letu 2008 oziroma za kar 178% več kot v letu 2006. Podlaga za uspešno delovanje konzorcijev je jasna strategija Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS), ki podpira konzorcijsko povezovanje knjižnic in sofinancira nakup tuje znanstvene literature in baz podatkov. V letu 2009 je ta znesek znašal 3.520.000 EUR, od tega je bilo za sofinanciranje konzorcijske dejavnosti namenjenih 1.421.458 EUR ali kar 419% več v primerjavi z letom 2008. To je omogočilo pridružitev osmih novih konzorcijskih članic - iz 14 v letu 2009 na 22 ustanov v letu 2010. Predstavljene so pozitivne posledice dviga sofinanciranja konzorcijske nabave tuje znanstvene literature.
Keywords: knjižnični konzorciji; znanstvene revije; nabava; purchasing; Slovenia; Slovenija