Na pragu prve generacije regionalnih prostorskih planov - Lavrenčič, Valentina (Urbani izziv. Posebna izdaja, 2024)
V Sloveniji smo že leta 2017 z Zakonom o urejanju prostora (ZUreP-2, Ur. l. RS, št. 61/17, 199/21 in 20/22, v nadaljevanju: ZureP-2) uvedli regionalno prostorsko planiranje kot strateško prostorsko načrtovanje, leta 2023 pa smo v državi začeli proces prve generacije regionalnih prostorskih planov (v nadaljevanju: RPP). Poudarek je na povezovanju strateškega prostorskega načrtovanja z razvojnim načrtovanjem na regionalni ravni, saj morata biti cilj in namen procesa trajnostni razvoj in celovit pristop k urejanju prostora. Strateško prostorsko načrtovanje se loči od izvedbenega prostorskega načrtovanja. Ob povezovanju različnih vidikov želimo optimizirati celovit pristop na območju razvojne regije, da se doseže skladen, uravnotežen in racionalen razvoj. Podpiramo participativni pristop, s katerim razvojne izzive, s katerimi se soočajo država in občine, lažje rešimo v sodelovanju in dogovarjanju, tj. v partnerskem odnosu med administrativnimi ravnmi na območju razvojne regije. Zato si pri pripravi RPP želimo aktivnejšo vlogo resorjev, občin in drugih udeležencev in enakovreden dialog. Razvojne regije morajo RPP pripraviti in sprejeti do konca leta 2026. Sprejeti RPP bodo v pomoč pri pripravi regionalnih razvojnih programov (v nadaljevanju: RRP) za naslednje programsko obdobje. Ker želimo primerljive RPP, izdelane na enak način na podlagi enotne uporabe ustreznih razpoložljivih podatkov, bo proces prve generacije RPP v vseh regijah v državi potekal sočasno in na enoten način.
Keywords: regionalni prostorski plani; regionalni razvoj; Slovenija; strateško prostorsko planiranje; trajnosten razvoj