Črpanje nepremičnega premoženja za investicije v pametne srebrne vasi - Drobne, Samo (Geodetski vestnik, 2024)
Stanovanjski sklad v Evropi je neprimeren za dolgotrajno oskrbo na domu. To velja tudi za številne prostorsko razpršene kmetije. Prilagoditev bivališč zahteva nova vlaganja. Nadomestna rešitev bi lahko bila prodaja ali prenos lastništva kmetij vključno z družinskimi domovi na novega gospodarja, nakup stanovanjske enote v skupnosti ter sklenitev obratne hipoteke za tako enoto. V prispevku predstavimo metodo aktuarske matematike za izboljšanje stanja, v primeru da bi razpis za spodbujanje pomladitev gospodarjev kmetij to omogočal. Starim kmetom shema omogoča preselitev v pametno srebrno vas (PSV), ko prepustijo kmetijo naslednikom in prejmejo del povračila iz državnih sredstev. Tako poleg občine postanejo sovlagatelji v PSV blizu njihovega starega doma, kar je želja lastnikov, lastništvo kmetij pa se pomladi. Obstoječe obratne hipotekarne pogodbe v članicah EU prenehajo, ko se lastnik stanovanja preseli v oskrbovano stanovanje. Nasprotno pa se v našem pristopu uporabnik bivališča v PSV, ko mu funkcionalne zmožnosti zelo upadejo, lahko brezplačno preseli v PSV ali negovalni dom. V prispevku predlagana metoda aktuarske matematike je z manjšimi prilagoditvami uporabna za vse države članice EU. Pristop hkrati omogoča večje zaposlovanje na podeželju in ohranjanje socialnih mrež ostarelih kmetov, kar bi morali upoštevati tudi občinski (podrobni) prostorski načrti.
Keywords: actuarial mathematics; aktuarska matematika; dolgotrajna oskrba; equity release; kmečka gospodarstva; kmetije; land use planning; long-term care location; nepremičnine; pametna srebrna vas; reverse mortgage; rural economy; Slovenija; smart silver village