Tendencies and characteristics of feedback given by primary English language teachers in Croatia - Cindrić, Ivana (ELOPE (Ljubljana), 2017)
Povratne informacije so sestavni del treh ocenjevalnih pristopov: ocenjevanje za učenje/kot učenje/ učenja. Podajanje povratnih informacij o učenju in uspešnosti se v teh pristopih razlikuje glede načina in namena. Povratne informacije v okviru ocenjevanja učenja so značilne za tradicionalni način učenja; njihova vloga je zmanjšana zgolj na točkovanje in ocene. Nasprotno pa je vloga povratnih informacij v ocenjevanju za učenje in ocenjevanju kot učenju mnogo bolj pomembna. Povezana je z jasnim razumevanjem, kako, kdaj in zakaj so povratne informacije podane, hkrati pa so v podajanje povratnih informacij vključeni tudi študenti. V predhodni raziskavi, v kateri je sodelovalo nekaj osnovnošolskih učiteljev angleščine na Hrvaškem, smo ugotavljali smernice in splošne značilnosti pri podajanju povratnih informacij v okviru pristopa ocenjevanja za učenje. Učitelji so ocenjevali svoje kompetence pri podajanju povratnih informacij in predstavili svoje potrebe pri tej vrsti ocenjevanja. Rezultati so pokazali področja, kjer je potrebno nadaljnje raziskovanje za zagotovitev boljšega upoštevanja načel ocenjevanja za učenje in ocenjevanja kot učenja pri pouku angleškega jezika.
Keywords: angleščina; English; formativno ocenjevanje; metodika pouka; ocenjevalni pristopi; ocenjevanje za učenje; povratne informacije