"Kaj si pa ti kot politik naredil za ta uspeh?!" - Udovič, Boštjan (Slavia Centralis, 2025)
Namen članka je ugotoviti, kako poslanke in poslanci državnega zbora uporabljajo strokovno izrazje s področja diplomacije. Na podlagi kvantitativne in kvalitativne analize smo ugotovili, da poslanke in poslanci državnega zbora: (1) v svojih govornih nastopih pogosto uporabljajo strokovne izraze s področja diplomacije neustrezno ali na poljuden način; (2) v svojih nastopih, kadar govorijo o področju diplomacije, pogosto ne uporabljajo jezika stroke, temveč bolj družbeno razširjen publicistični jezik; (3) uporabljajo v svojih govorih politični jezik, ki temelji na pogovorni, ne pa na knjižni pogovorni ali knjižni zborni socialni zvrsti jezika.
Keywords: corpus SIParl 20.0; diplomacy; Državni zbor Republike Slovenije; jezik diplomacije; Jezik in kultura; jezikovna kultura; korpus siParl 2.0; language culture; MPs; National Assembly; parlament; Parlamenti; poslanke in poslanci; professional language; specialised terminology