Aktualni jezikovni načini izražanja v slovenščini - Žele, Andreja (Annales. Series historia et sociologia, 2016)
Sklapljanje je aktualiziran in jezikovnosistemsko neobremenjen način ubesedovanja v smislu neposrednega spajanja besed v govoru, ki brez pretvorbno-tvorbnega procesa omogoča nove sklope z novo poenobesedeno skladenjskopomensko kvaliteto, ki navadno izraža lastnostno okoliščino v vlogi nesklonljivih prilastkov in prislovnih določil načina. Sklopi vsaj posredno poudarjajo vlogo govorjenega jezika in sklapljanje kot aktualni sprotni izraz nepretrganosti govora omogoča povezovanje sistemskega in nesistemskega v jeziku v t. i. aktualno prožno sistemskost.
Keywords: besedotvorje; govorjeni jezik; juxaposition; morphology; sklapljanje; Slovene; Slovene dialectology; Slovene dialects; Slovenian language; slovenska narečja; slovenščina; spoken language; word formation