Research and analysis of the hysteresis characteristics of a large flow directional valve - Liao, Yaoyao (Strojniški vestnik, 2015)
V zadnjih letih je bilo odkritih več debelih premogovnih žil, ki zahtevajo hidravlično podporje na večjih globinah. Večji cilindri hidravličnega podporja pa delajo z večjimi pretoki in zato obstaja nujna potreba po hidravličnem sistemu za podporja s pretokom 1000 l/min, od tod pa potreba po zasnovi velikih potnih ventilov za omenjeni pretok. Pri preizkusu enokanalnega ventila na preizkuševališču za velike pretoke do 1000 l/min se je pokazala velika histereza pri izklopu, medtem ko so bili rezultati na manjšem preizkuševališču (do 16 l/min) dobri. Članek preučuje ta pojav histereze. Problem histereze pri potnem ventilu za pretok 1000 l/min je bil raziskan s kombinacijo pristopa CDF in eksperimentalnega testa.
Keywords: hidravlični sistemi; hidravlično podporje; histereza; hysteresis; potni ventili za velike pretoke; radialne neravnotežne sile