Cave-PY: a QGIS plugin to identify cave levels from geospatially referenced cave surveys - Pennos, Christos (Acta carsologica, 2025)
Cave-PY je vtičnik za QGIS, ki je bil razvit za določanje in analizo jamskih nivojev na podlagi geoprostorsko opredeljenih podatkov o raziskavah jam. Jamski nivoji, jamske etaže ali jamska nadstropja so subhorizontalni prehodi v kraških sistemih, ki se razvijejo na različnih višinah zaradi sprememb nivoja podlage ali litološko-strukturnih dejavnikov. Ta algoritem obdeluje podatke z vzorčevalnih mest v oblaku tako, da izračuna vodoravne razdalje med raziskovalnimi točkami na podlagi uporabniško določenih pragov naklona in parametrov polmera bližine. Vodoravni obseg je razvrščen v višinske razrede, da se opredelijo možni jamski nivoji. Uporabili smo jamo Stortuvhola na severu Norveške, ki je večnivojski sistem, v katerem smo prikazali zmožnost vtičnika, da učinkovito razkrije jamske nivoje iz podatkov raziskovalnih postaj in celotnih podatkovnih nizov raziskav jam. Izvedeni testi občutljivosti poudarjajo pomen ustrezne izbire parametrov na podlagi značilnosti zadevne raziskave. Čeprav Cave-PY zagotavlja učinkovito metodo za začetno pridobivanje jamskih nivojev, je za pravilno interpretacijo pomembno, da so rezultati potrjeni z morfološkimi merili in informacijami o raziskavah jam. Menimo, da to orodje odpravlja vrzel v metodologiji za geoprostorsko analizo jam.
Keywords: cave geometry; cave levels; geometrija jam; geoprostorska analiza jam; geospatial analysis of caves; jamski nivoji; QGIS plugin; vtičnik QGIS