Od naslovnikov knjig do rabe slovenščine v cerkvi - Ahačič, Kozma (Jezik in slovstvo, 2003)
Proučevanje razvoja slovenskega jezika v 16. stoeltju z vidika zgodovinske sociolingvistike pred nas postavlja nekatere nove probleme. Članek skuša odgovoriti na vprašanje, kdo so bili pisci slovenskih protestantskih besedil in kdo so bili njihovi naslovniki. Ob tem nadrobneje razloži pomensko razliko med slovenskim izrazom preprost in nemščim izrazom gemein. Opozarja na pomembno vlogo poslušanja pri sprejemanju slovenskih protestantskih knjig. Na koncu pa poda tudi rekonstrukcijo rabe slovenskega jezika v cerkvi.
Keywords: Slovene; slovenščina; sociolinguistics; sociolingvistika; cerkveni jezik; Protestantism; protestantizem; 16.st.; zgodovinski pregledi