Between Bureaucracy and Community - Kupsjak, Jelena (Svetovi (Ljubljana), 2026)
Prispevek proučuje, kako sodelovanje hkrati deluje kot koncept in kot praksa v postsociali-stičnih sistemih javnega zdravstva v Srbiji ter na Hrvaškem. Na podlagi etnografske raziskave ter intervjujev s strokovnjaki in strokovnjakinjami opredeljuje raznolike, pogosto naspro-tujoče si oblike sodelovanja. Z ozirom na kontinuitete in prelome z jugoslovansko socialno medicino članek zagovarja refleksivne ter razmerja moči upoštevajoče oblike partnerstvav sodobnem upravljanju zdravja.
Keywords: Antropologija; birokracija; bureaucracy; collaboration; community; epistemic partnership; epistemična partnerstva; Etnologija; Javno zdravje; medical anthropology; Medicinska antropologija; post-socialist health systems; postsocialistični zdravstveni sistemi; Postsocializem; public health; skupnosti; social medicine; Socialna medicina; sodelovanje; Zdravstveno varstvo