On the Smith normal form of Varchenko matrix - Cai, Tommy Wuxing (Ars mathematica contemporanea, 2020)
Naj bo ?$\mathcal{A}$? sestav hiperravnin v prostoru ?$\mathbb{A}$? izomorfnem ?$\mathbb{R}^n$?. Naj bo ?$\mathbb{R}^n$? ?$q$?-Varchenkova matrika za sestav ?$\mathcal{A}$?, ki ima vse hiperravninske parametre enake ?$q$?. V članku obravnavamo tri zanimive primere ?$q$?-Varchenkovih matrik, pridruženih sestavom hiperravnin. Dokažemo, da imajo Smithovo normalno obliko nad ?$\mathcal{Z}q$?.
Keywords: hyperplane arrangement; sestav hiperravnin; Smith normal form; Smithova normalna oblika; Varchenko matrix; Varchenkova matrika