Die Emigration der Slowenen aus der Habsburgermonarchie in die USA und das slowenische Organisationsnetz in den USA - Klemenčič, Matjaž (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2001)
Avtor v prispevku obravnava izseljensko politiko avstroogrske države do leta 1914, stališča avstrijske in slovenske katoliške cerkve do izseljevanja, stališča slovenskih poslancev v avstijskem državnem zboru do izseljevanja, procese izseljevanja iz slovenskega etničnega ozemlja od srede 19. stoletja dalje s posebnim ozirom na statistiko izseljevanja (tako statistične ocene avstrijske države kot tudi ameriških atatistikov), geografsko razporeditev Slovencev v ZDA ter organiziranost slovenskih izseljencev v ZDA. Slovenski izseljenci so se v ZDA do leta 1914 organizirali v okviru katoliške in evangeličanske cerkve v okviru etničnih far, v okviru slovenskih bratskih podpornih organizacij, posebno pozornost pa je avtor namenil tudi slovenski sekciji Jugoslovanske socialistične zveze.
Keywords: Austria-Hungary; Avstro-ogrska; izseljevanje; mednarodne migracije; United States of America; ZDA; slovenski izseljenci; ameriški Slovenci; 1870-1914