Pravna (ne)primerljivost socialnih zavarovanj - Strban, Grega (Podjetje in delo, 2020)
Prispevek poudarja pomen socialnih zavarovanj za uresničevanje mednarodne in ustavne temeljne človekove pravice do socialne varnosti. Predstavljene so skupne značilnosti in nekatere posebnosti. Ugotovljeno je, da se v času (ekonomskih ali zdravstvenih) pretresov v družbi sistem socialnih zavarovanj uporabi tudi za druge namene, večkrat pa se vanj tudi nesistemsko poseže z interventnimi ukrepi. Predlagano je oblikovanje skupnih določb socialnih zavarovanj ali celo socialnega zakonika. S tem bi lažje sledili novejšim oblikam organizacije dela in družine, razmejili med socialnim zavarovanjem in drugimi oblikami ter zagotovili preglednost in predvidljivost ravnanja kot temelja pravne varnosti.
Keywords: covid-19; social code; social insurance; social security; socialna varnost; socialni zakonik; socialno zavarovanje